השאלה הזו עולה פעמים רבות מצד משפחות שעומדות בפני צומת דרכים. ביתם הקיים כבר קטן עבורם או שאינו מתאים יותר לצרכיהם הנוכחיים, והשאלה שעומדת בפניהם היא האם נכון יותר לשפץ אותו בעלות לא מבוטלת, ולקבל תוצאה שתמיד תהיה סוג של פשרה, או שמא עדיף כבר להשקיע יותר ולהתחיל נקי, מחדש, לבנות את בית החלומות כפי שהיו רוצים שיראה מההתחלה ועד הסוף. או על מגרש חדש, או להרוס את הבית לחלוטין ולבנות אותו מהיסוד.

יש יתרונות כמובן לכאן ולכאן, וננסה כאן לפרק את הדילמות לנקודות כדי שתוכלו לראות את התמונה השלמה ולקבל את ההחלטה הנכונה עבורכם.

 

תכנון ועיצוב

בניית בית חדש

התכנון כאן מתחיל מאפס. מה שמאפשר לחלומות שלכם להוביל את התכנון, כאשר כל האפשרויות פתוחות, בהתאם כמובן לתקציב, גודל המגרש והתב"ע העומדים לרשותכם.

היכולת בבניית בית חדש להתפרע ולהמציא כל רעיון אדריכלי שעולה במוחכם היא גדולה בהרבה מהניתן בשיפוץ בית קיים. בזכות התכנון מהיסוד, ובחירה מחודשת של התוכניות והחומרים, תוכלו להנות מיצירת מרחב שמותאם במדויק לצרכים ולחלומות שלכם. מה שלא בטוח תצליחו בשיפוץ הבית הקיים.

שיפוץ בית קיים

כאן אנחנו כבולים למעטפת המבנה הקיים. שיפוץ משמעותי של הבית, למרות היותו מוגבלת במעטפת הקיימת של הבית כבסיס, עדיין יכול לייצר שינוי פונקציונלי ועיצובי משמעותי של הבית. החל מהחלפת מטבח, ריצוף או קרמיקה, ועד להריסת קירות, החלפת ושדרוג מערכות חשמל ואינסטלציה, אלומיניום ועוד. בניית מרחב נוסף לקומה הראשונה או הקמת קומה שניה (ככל שמאפשרת התב"ע), יכול ליצור גידול משמעותי עד כדי הכפלה של שטח הבית. אך גם היא יכולה להיות תלויה במידת מה במבנה הבית הקיים ויסודותיו.

בשיפוץ מבנה קיים, לא הכל אפשרי, ולפעמים שינויים מסוימים כמו הזזת עמודים, הזזת צינור ביוב או התמודדות עם קוי חשמל יכולה לאתגר את הקבלן המבצע ולהגדיל משמעותית את עלויות הפרויקט. חשוב לציין כי כל שינוי קונסטרוקטיבי של השלד דורש אישור מהנדס.

תקציב

בניית בית חדש

אם לא שאלת התקציב, ניתן להניח כי רוב האנשים היו מעדיפים לבנות מחדש במקום להתעסק עם שיפוץ. בניית בית חדש יקרה יותר, מכיון שהיא כוללת את כל עלויות הבניה מהיסוד. חפירת היסודות, בניית השלד, המעטפת, התשתיות, האינסטלציה והחשמל. הכל מאפס.

בכל תכנון תקציבי של בית יכולות להיות הפתעות, אך באופן יחסי, בבית חדש, ניתן לצפות אותן יותר בקלות. לכן כדאי להתייעץ עם איש מקצוע כדי שיחסוך לכם הפתעות, ויאפשר לכם להתכונן כראוי.

שיפוץ בית קיים

בד"כ עלותו תהיה פחותה, מכיון שהיסודות והמעטפת של השלד הבסיסי קיימים כבר, יחד עם תשתיות כמו אינסטלציה וחשמל. ככל שתתקלו בהפתעות בלתי צפויות, כגון עמודים, תשתיות שצריך להחליף או להזיז וכד' התקציב שלכם יכול לקפוץ באופן משמעותי. גם כאן, יועץ יוכל לחסוך לכם חלק מההפתעות תוך בחינת המצב הקיים מול התוכנית של השיפוץ. התקציב הנדרש לבית חדש יהיה ככל הנראה ארוך גדול ומפורט יותר. ככל שתאריכו ותחשבו על הפרטים הקטנים, לא תופתעו מאוחר יותר. ככלל, הצעת המחיר של הקבלן היא בד"כ רק הבסיס לכל התוספות הלא צפויות.

יש לתקציב חשיבות אדירה והוא מעניק לכם את הבסיס היציב שעליו אתם נשענים לכל תקופת השיפוץ או בניית הבית החדש.

תהלכי אישור מול הרשויות

בניית בית חדש

התהליך בבית חדש מורכב וארוך יותר. החוק מחייב להגיש בקשה להיתר בניה מהרשות המקומית. התהליך דורש הגשת תוכניות, ולהוועץ ביועצים מתחומים שונים כדי לעמוד בדרישות הרשויות השונות.

שיפוץ בית קיים

בשיפוץ, ככל שאין שינויים קונסטרוקטיביים, בשלד הבית, אין צורך להתעסק עם הרשויות וכל התכנון מתבצע על דעת בעלי המקצוע שעובדים בפרויקט וההחלטות שתקבלו יחד. לעומת זאת, בשיפוץ משמעותי שכולל שינויים במעטפת המבנה (ומבנים לשימור) כן יש צורך להגיש היתר בניה בדומה לתהליך בניה חדשה ולבצע את ההתאמות הנדרשות מול הרשות המקומית.

לוח זמנים

בניית בית חדש

בניה חדשה לוקחת בד"כ זמן רב יותר משיפוץ, בהתחשב בהכנות הנדרשות בשטח, הקמת היסודות, הבניה עצמה, החיבור לחשמל וקבלת טופס 4 המתיר את אכלוס הבית מהרשויות.

שיפוץ בית קיים

שיפוץ, מתוקף היותו פשוט ומצומצם יותר, יכול להיות מבוצע בד"כ בזמן קצר יותר, בהתאם להיקף ולסוג העבודה, אך עלולי להיתקל בעיכובים מסוימים בעקבות גילוי הפתעות בלתי צפויות במהלך העבודה. יעוץ מומחה במקרה זה, יכול לסייע לכם גם לצפות את ההפתעות ולהיות מוכנים אליהם, וגם לסייע בבקרת לוחות הזמנים של ביצוע הפרויקט מול הקבלן.

מגורים בזמן הבניה

בניית בית חדש

ככל הנראה לא תגורו באתר הבניה, ועליכם יהיה למצוא מקום מגורים עד לסיום הבניה של הבית.

שיפוץ בית קיים

כאן תהיה בידיכם הבחירה האם לעזוב את הבית עד לסיום השיפוץ, ולעיתים אף לעבור לבית קטן יותר ולאחסן חלק מהריהוט, או לחילופין לגור באתר השיפוץ.

הבחירה לחיות בתוך אתר השיפוצים נושאת בחובה סיכון לשמירה על הריהוט והציוד בבית שלא יפגע וגם עגמת נפש בהשארות באתר בניה רועש ומלולכך באופן קבוע עם הפסקות מים, חשמל וכו'. לכן בד"כ עדיף לעבור דירה לזמן השיפוץ. אמנם תשלמו שכירות אבל מצד שני הקבלן יוכל לעבוד מהר וטוב יותר בלעדיכם באתר וכך לזרז את קצב הבניה.

 

תשתיות וטכנולוגיה

בניית בית חדש

בבית החלומות שלכם, יחד עם התכנון האדריכלי, ותכנון הפנים, אתם יכולים ליישם גם את כל החלומות הטכנולוגיות שיש לכם, לבנות בית חכם, להטמיע טכנולוגיות ירוקות ובקרת אקלים, לתכנן נכון יותר את הבידוד כך שיחסוך בחימום וקירור הבית, מערכות תאורה, מערכות שליטה חכמות, ועד לטיפול באקוסטיקה לטובת הסאונד ואפילו מערכת השקיה תוך ביתית. הכל כך שיתאים לצרכיכם.

שיפוץ בית קיים

אמנם ניתן גם במהלך שיפוץ לשדרג מערכות ותשתיות, אבל בד"כ באופן מוגבל. ככל שהשינוי יהיה דרסטי ומהפכני יותר, העלות תקפוץ בהתאם, ולא תמיד תהיה משתלמת. מעבר לכך, הרחבת התשתיות תהיה מוגבלת לעיתים במצב הקיים, לדוגמא אם קוטר צינור המים שמגיע לבית הוא ברוחב מסוים לא ניתן לשנות זאת בשיפוץ. כך גם בחשמל ובתשתיות נוספות. מערכות אלומיניום ומיזוג אויר מתקדמות לא תמיד יוכלו להשתלב בבית קיים. לכן מומלץ לבחון את הדברים הללו מראש, בכדי לא לפתח ציפיות במהלך התכנון ולהתאכזב בשלב הביצוע.

בנוגע לבקרת אקלים, לא תמיד נוכל לעשות את כל השינויים שנרצה, לגבי בידוד ואיטום, אך כן ניתן לשדרג את הבית ליעילות אנרגטית גבוהה יותר, שתחסוך לכם במיזוג או חימום הבית.

לסיכום,

הבחירה בין שתי האפשרויות מורכבת, ותלויה לא פעם בשיקולים תקציביים. מומלץ להיוועץ עם איש מקצוע, כדי שתוכלו לקבל תמונה מלאה ובעיקר ריאלית (בנוגע לשתי האפשרויות), כיצד תוכלו למקסם את התקציב שלכם.
אתם מכירים את עצמכם טוב מכולם, לכן חשבו מראש על ההתמודדויות הצפויות לכם וההשלכות של כל אחת מהאפשרויות, הגדירו את המטרות ובעיקר זכרו שפרויקט בניה יכול להיות אתגר אבל גם הזדמנות לצמיחה.